Je bekijkt nu 10 tips voor het verbeteren van je snatch

10 tips voor het verbeteren van je snatch

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Trainen

Wil je beginnen met olympic weightlifting? Dan zul je de techniek van zowel de clean & jerk als de snatch onder de knie moeten krijgen. Beide oefeningen zijn complex, en het kost zeker wat tijd om deze techniek goed te leren. In deze blog gaan we dieper in op de snatch. Waar moet je als beginnende weightlifter nu precies op letten?

Wat is de snatch?

De snatch is een olympische lift die bestaat uit het optillen van een barbell vanaf de grond tot boven het hoofd in één vloeiende beweging. Het is een uitdagende en technische oefening die veel kracht en explosiviteit vereist. De lift wordt vaak uitgevoerd als eerste onderdeel van de training van gewichtheffers. Deze lift wordt ook gebruikt door atleten uit andere sporten. De snatch is niet alleen een uitstekende oefening om kracht, explosiviteit en mobiliteit te ontwikkelen, maar het helpt ook ontzettend bij het ontwikkelen van het lichaam om andere barbell bewegingen aan te leren. Als je de snatch beheerst wordt het leren van de deadlift of de clean en jerk ook makkelijker.

10 tips om beter te leren snatchen

Wil je beter leren snatchen? Met de volgende 10 tips helpen we je op weg om dit te bereiken

 1. Werk aan je mobiliteit: zorg ervoor dat je flexibel genoeg bent om de juiste posities te bereiken.
 2. Focus op de techniek: besteed tijd aan het oefenen van de verschillende onderdelen van de snatch, zoals de startpositie, de overhead squat en de snatch-pull.
 3. Begin met lichte gewichten: werk het gewicht langzaam omhoog, dit helpt je om de juiste techniek te ontwikkelen en blessures te voorkomen.
 4. Houd de bar zo dicht mogelijk bij je lichaam: dit helpt bij het behouden van de juiste positie en het genereren van meer kracht. Hoe dichter de barbell is bij het middenpunt van het lichaam, hoete beter de lift.
 5. Gebruik je heupen: bij de snatch is het belangrijk om kracht te genereren vanuit je heupen. Je kunt de afzet vergelijken met een opwaartse verticale sprong.
 6. Train explosief: de snatch vereist explosiviteit, dus zorg ervoor dat je je training hierop richt.
 7. Leer de hookgrip aan: het aanleren van de hookgrip is essentieel bij het uitvoeren van de snatch.
 8. Visualiseer de lift: voordat je begint met de lift, visualiseer jezelf in de juiste positie en voer de lift mentaal uit.
 9. Werk aan je stabiliteit: de snatch vereist veel stabiliteit, dus train je core en stabilisatoren om dit te verbeteren. Het doen van squats met een pauze erin kan je helpen om extra nadruk te leggen op posities in de lift waarin je in-stabiliteit ervaart.
 10. Vraag om feedback: vraag een coach of ervaren lifter om feedback op je techniek, zodat je eventuele fouten kunt corrigeren en jezelf kunt verbeteren.

Veelgemaakte fouten bij de snatch

De snatch is een technische oefening en vergt veel training. Bij het leren van de snatch zijn er een aantal fouten die regelmatig voorkomen. Hier benoemen wij de 3 meest gemaakte fouten, zodat jij hier op kan letten bij de snatch.

 1. Het gebruiken van te veel armen in plaats van heupen: de snatch vereist het gebruik van de heupen om kracht te genereren, maar sommige lifters maken de fout om vooral hun armen te gebruiken en de bar te roeien. When the arms bend the power ends!
 2. Het niet dichtbij houden van de bar bij het lichaam: de stang dicht bij het lichaam houden zorgt voor de juiste positie van het lichaam van de juiste positie en het genereren van meer kracht.
 3. Verkeerde startpositie: een verkeerde startpositie kan leiden tot problemen bij de lift en het behalen van het gewenste gewicht. Het is belangrijk om de juiste startpositie te hebben voordat de lift begint.

Variaties van de snatch

Om beter te worden in de snatch, raden wij het aan om te trainen met de verschillende variaties. Door te werken aan verschillende variaties van de snatch, zoals de block snatch, hang snatch en de snatch balance, kun je verschillende aspecten van de lift verbeteren en specifieke zwakke punten aanpakken. Bijvoorbeeld, het doen van hang snatches kan helpen bij het verbeteren van je explosiviteit en kracht, terwijl het werken aan snatch balances kan helpen bij het verbeteren van je techniek en stabiliteit onder de bar.

Block Snatch: Een block snatch is een variatie op de snatch-oefening waarbij de lifter de barbell vanaf een verhoogd platform tilt in plaats van vanaf de grond. De verhoging kan bestaan uit blokken of stapels gewichtschijven die op elkaar zijn gestapeld om de barbell op de gewenste hoogte te brengen.

Hang Snatch: Een hang snatch begint niet vanaf de grond, maar vanaf een hangende positie. Dit kan helpen bij het verbeteren van de positie van de start en het werken aan de voorspanning.

Snatch Balance: Een snatch balance is een oefening waarbij je de barbell vanuit een gehurkte positie omhoog duwt en deze vervolgens over je hoofd brengt in de snatch-positie. Dit kan helpen bij het verbeteren van de positie van de landing en de stabiliteit.

GUTB helpt je bij het verbeteren van je snatch

Als beginnend lifter komt er veel op je af. Wij geloven dat wanneer je in het begin in jezelf investeert door de techniek gelijk goed aan te leren van een professional, je veel voordelen geniet. Je verlaagt de kans op een blessure, je leert geen verkeerde techniek aan en je zorgt dat je uiteindelijke potentie hoger ligt! In onze coachingstrajecten leggen wij de nadruk op het bouwen van een sterke basis in de techniek, kracht en mobiliteit. We leveren maatwerk en passen het programma aan de sporter aan. Meer weten over coaching van GUTB? Neem dan direct contact met ons op.

Deel deze blog
Facebook
Twitter
WhatsApp
Geen blog missen van Get Under The Bar? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.