Je bekijkt nu De Snatch: 7 skills die je traint

De Snatch: 7 skills die je traint

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Snatch

De snatch is een prachtige, maar ontzettend moeilijke oefening. De snatch is daarom een goede oefening om je helemaal in vast te bijten. Maar als het even niet wilt, dan kan de snatch ook ontzettend frustrerend zijn. De gedachte is vast wel eens door je hoofd gegaan: waarom doe ik dit? In dit artikel geef ik 7 redenen waarom je niet bij de pakken neer moet gaan zitten, maar moet doorzetten met snatchen. Regelmatig snatchen biedt namelijk meerdere voordelen.

1. Meer proprioceptie

De eerste reden om door te gaan met snatchen is proprioceptie. Proprioceptie is niet anders dan ‘body-awareness’. Met andere woorden, weten waar het lichaam zich bevindt in de ruimte, zonder er naar hoeven te kijken. Wanneer een snatch uitvoert, is je lichaam constant bezig om zichzelf op de meest ideale plek te krijgen. Zo kost het ons lichaam het minste energie om de barbell naar boven te krijgen. Tijdens het snatchen zul je ook merken dat het lichaam zich om en onder de barbell heen beweegt. Voor al deze bewegingen dient het lichaam te weten waar het is om zo een aanpassing te kunnen maken naar waar het moet zijn. Door te veel  te snatchen, zal je lichaam steeds beter bewust worden van zichzelf.

2. Coördinatie tussen lichaamsdelen verbeteren

Het coördineren van lichaamsdelen, is iets waar de dagelijks mee bezig zijn. Tijdens het wandelen bewegen bijvoorbeeld de armen mee naast het lichaam. Dit gaan vanzelf, en hier hoef je niet over na te denken. Het coördineren van armen en benen tijdens bijvoorbeeld het drummen gaat niet vanzelf en is al een stuk lastiger. Het vereist enige oefening om de specifieke coördinatie onder de knie te krijgen. Zo werkt het ook voor de snatch. 

Tijdens de snatch is er altijd een lichaamsdeel die kracht uitoefent op de barbell. Wanneer je begint met de snatch zijn dit de benen. Deze duwen hard tegen de grond waardoor de barbell in beweging komt. De armen fungeren hier alleen als verbindingsmiddel tussen de stang en het lichaam. Zodra je in fase 5 bent beland (lees de 6 fases van een snatch hier), komen de benen los van de grond en oefenen die geen kracht meer uit op de barbell. In deze fase nemen de armen het over en trekken die actief de stang naar boven waardoor het lichaam makkelijker naar beneden komt. 

Wanneer je net begint met de snatch, zal de uitvoering nog vrij inefficiënt zijn. Lifters trekken dan nog te vroeg vanuit de armen of gebruiken de armen helemaal niet. Naarmate je meer oefent en beter wordt in de snatch, zal je steeds beter aanvoelen wanneer het juiste moment is waarop je met de armen kunt trekken. 

3. Meer explosiviteit

Bij een weightlifter die op hoog niveau snatcht, dan zul je zien dat de beweging binnen 1,7 seconden over is. Weightlifter zijn namelijk in staat om veel gewicht, zeer snel te bewegen. Houd er alleen rekening mee dat dit een proces is, hier wordt jarenlang voor getraind. Gewichten snel kunnen verplaatsen noemen we ook wel explosiviteit of felheid. Door te oefenen van de snatch, train je het lichaam om snel en explosief te bewegen. 

4. Hogere verticale sprong

Het onder de knie hebben van een hoge sprong, komt bij veel sporten goed van pas. Denk aan bijvoorbeeld basketbal, handbal, tennis of voetbal. Bij al deze sporten valt voordeel te behalen wanneer je hoog kan springen. Tijdens de snatch ben je, zonder dat je het misschien door hebt, constant een sprong aan het maken. Wel heb je een voorwerp (de barbell)  in de hand die je nog mee moet nemen, maar de beweging is hetzelfde. Een harde afzet gevolgd door een landing.  Je zult daarom merken dat wanneer je regelmatig de snatch traint, je sprongkracht erg zal verbeteren. Gewichtheffers zijn daarom naar lichaamsverhouding de sporters met de hoogste verticale sprong. 

5. Het vermogen om van richting te kunnen veranderen

Tijdens de snatch dien je snel van richting te kunnen veranderen. In het eerste deel van de snatch, probeer je zo hard en zo snel mogelijk naar boven te versnellen. Vervolgens moet je zo snel mogelijk weer de andere kant op, om onder de stang te kunnen komen. Dit veranderen van richting zie je ook in veel andere sporten terug. Al is het in de meeste sporten niet verticaal van richting veranderen maar horizontaal. Snel van richting kunnen veranderen maakt je een bewegelijke atleet met goed reflex, en hier draagt de snatch aan bij.

6. Betere mobiliteit en flexibiliteit

Om de snatch goed onder de knie te krijgen, zul je aandacht moeten besteden aan je flexibiliteit en dus mobiliteit. Hoe flexibeler je wordt, hoe groter de range of motion wordt. Door te trainen in deze range of motion word je ‘mobiel’. Mobiliteit vrij vertaald, is niets anders dan belastbaar zijn in een bepaalde range of motion. Hoe mobieler je wordt, hoe lager je de barbell kunt opvangen en fixeren. Tijdens het leren en beheersen van de snatch, zal dit ook overdracht hebben richting andere oefeningen zoals de overhead squat. De mobiliteit in de schouders, heupen en enkels zullen toenemen.

7. Het vergroten van je core-stabiliteit.

Bij “core” training denkt men al snel aan oefeningen zoals de plank of een crunch. Bij core oefeningen denken we aan buikspieroefeningen. Dit is niet geheel onterecht omdat de buikspieren onderdeel uit maken van je core-stabiliteit. Alleen is core-stabiliteit meer dan alleen buikspieren. Core-stabiliteit voor de snatch betekent stabiel blijven in de romp en het hiermee behouden van de positie van de rug in de bodem van de squat. Tijdens een snatch is je core continu aan het werk om je lichaam stabiel te houden. Tijdens het vangen zorgt je core-spanning ervoor dat je niet wegzakt in de squat. Daarna zorgt deze ervoor dat je tijdens het opstaan goed met de heup onder de stang kunt blijven. Door regelmatig te snatchen verbeter je dus ook je core-stabiliteit.

Deel deze blog
Facebook
Twitter
WhatsApp
Geen blog missen van Get Under The Bar? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.