Je bekijkt nu Zo doe je mee aan een weightlifting competitie!

Zo doe je mee aan een weightlifting competitie!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Toepassen

Lijkt het je leuk om een keer mee te doen aan een weightlifting competitie, maar heb je nog wat twijfels? In deze blog leggen wij uit hoe een weightlifting competitie werkt, wat je kan verwachten en wat de benodigdheden zijn om mee te kunnen doen.

Hoe werkt een olympic weightlifting competitie?

Bij een olympic weightlifting competitie krijg je drie pogingen voor de snatch en drie voor de clean & jerk. In deze pogingen moet je zoveel mogelijk gewicht tillen. Van de drie pogingen van de snatch of de clean & jerk, telt alleen het hoogste gewicht die is behaald. De atleet met het hoogste aantal, die wilt de competitie. Voorbeeld: heb je in je beste beurt 75 kg behaald met de snatch en 100 kg met de clean & jerk, dan is de totaalscore 175 kg.

Uiteraard wordt er bij een weightlifting competitie wel rekening gehouden met het lichaamsgewicht. Het zou namelijk niet eerlijk zijn om iemand met een lichaamsgewicht van 80 kg te laten strijden tegen iemand die 100 kg lichaamsgewicht heeft. Om een eerlijke competitie te voeren, wordt je ingedeeld in een gewichtsklasse. Benieuwd wat voor weightlift wedstrijden er zijn? In deze blog gaan we verder in op de verschillende wedstrijden die er zijn in, de gewichtsklassen en benodigdheden voor een competitie.

Officiële weightlifting competities Nederland

Wil je in Nederland mee doen aan een officiële weightlifting competitie? Dan kun je je inschrijven bij de Nederlandse Gewichthefbond (NGB). Wedstrijden georganiseerd via de NGB worden bestempeld als officieel. Bij een officiële wedstrijd zijn er drie juryleden aanwezig en worden de regels van de International Weightlifting Federation (IWF) gehanteerd. Bij een officiële weightlifting competitie kan er gecontroleerd worden op doping en is het dragen van een officiële weightlifting tenue (singlet) verplicht.

Door mee te doen aan een officiële weightlift competitie georganiseerd via de Nederlandse Gewichthefbond, is het mogelijk om je te plaatsen voor het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap. De voorwaarde om mee te mogen doen aan het NK, moet je minimaal een aantal sinclair punten behalen op een officiële weightlift wedstrijd. Sinclair punten worden berekend door middel van een sinclair coëfficiënt. Het sinclair coëfficiënt is een rekenmodel dat het mogelijk maakt om prestaties te vergelijken van gewichthef atleten van hetzelfde geslacht met een verschillend lichaamsgewicht. Dit maakt het mogelijk om prestaties te vergelijken. Je sinclair score kun je eenvoudig berekenen op de website van het IWF. Om te weten wat de eis is voor een bepaald jaar kun je het beste contact opnemen met de NGB. 

Wedstrijdlid worden en inschrijven kan via de Nederlandse Gewichthefbond. Je kunt je aanmelden via je gewichthefclub of een gewichthefclub in de buurt. Ben je geen lid bij een gewichthefclub en heb je er geen in de buurt dan kan je ook individueel wedstrijdlid worden.

Onofficiële weightlift competities

Nog niet toe aan een officiële weightlift wedstrijd? Gelukkig worden er ook regelmatig ‘onofficiële’ weightlift competities georganiseerd door heel Nederland. Deze wedstrijden vinden vaak plaats bij bijvoorbeeld crossfitboxen of gewichthefclubs. Om mee te doen aan een onofficiële wedstrijd, hoef je je niet in te schrijven bij de gewichthefbond. Deze wedstrijden zijn ideaal om wat wedstrijdervaring op te doen. Ze zijn laagdrempelig en in principe kan iedereen hier aan mee doen. Vaak worden deze weightlift wedstrijden lift-offs of beginners meet genoemd.

Bij onofficiële weightlift competities wordt dan ook niet gecontroleerd op doping en is een officieel weightlifting tenue (singlet) niet verplicht. Wanneer je serieus aan competities wilt mee gaan doen is het wel aan te raden om een singlet aan te schaffen. Deze liften zeer prettig en zorgen ervoor dat de barbell zo min mogelijk afgeremd wordt tijdens het liften.

Foto Meet CFNoord

Benodigdheden weightlifting competitie

Als je aan een weightlifting competitie meedoet, wil je goed voor de dag komen. Tijdens een officiële wedstrijd ben je verplicht om een singlet te dragen. Deze zijn online te krijgen van grote merken zoals Adidas en Nike. De meeste gewichtheffers zullen tijdens een competitie ook gewichthefschoenen dragen. Weightlift schoenen geven meer stabiliteit en mobiliteit, en dragen bij aan de prestaties. Andere accessoires die gewichtheffers vaak gebruiken zijn vaak; kneesleves, wrist wraps en een weightlifting belt. Deze accessoires zijn bij een wedstrijd niet verplicht, maar kunnen wel helpen ter ondersteuning van de knieën, polsen en de rug.

Gewichtsklassen weightlifting competitie

Bij gewichthef wedstrijden wordt gebruik gemaakt van gewichtsklassen. Gewichtsklassen voor de vrouwen zijn: -45 kg, -49 kg, -55 kg, -59 kg, -64 kg, -71 kg, -76 kg, -81 kg, -87 kg, +87 kg.

Er staat een min voor het gewicht omdat de lifter onder dit gewicht dient te blijven om in de klasse uit te mogen komen. Wil jij als vrouw meedoen met de -55 kg klasse dan mag je maximaal 54.99 kg wegen. Alleen de hoogste klasse heeft een plusje ervoor. Dit is de onbegrensde klasse. Alle vrouwen van 87 kg of zwaarder doen mee in de +87 kg klasse.

De gewichtsklassen voor de mannen zijn: -55 kg, -61 kg, -67 kg, -73 kg, -81 kg, -89 kg, -96 kg, -102 kg, -109 kg, +109 kg

Er staat een min voor het gewicht omdat de lifter onder dit gewicht dient te blijven om in de klasse uit te mogen komen. Wil jij als man meedoen met de klasse -81 kg dan mag je maximaal 80.99 kg wegen. Kom je hierboven uit dan doe je automatisch in een zwaardere klasse mee. In dit geval zou dat de -89 kg zijn.

Waarom meedoen aan een weightlift competitie?

Ben je een beginnend gewichtheffer, een crossfitter of een barbell enthousiast? En lijkt het je leuk om eens mee te doen aan een wedstrijd? Dan raden we het zeker aan om eens een weightlift competitie mee te doen. Het meedoen aan een wedstrijd geeft een adrenalinekick wat er vaak voor zorgt dat je meer gewicht kunt tillen dan in een gewone training. Het inschrijven voor een weightlifting competitie geeft je een duidelijk trainingsdoel wat motiveert om harder te trainen. Daarnaast geeft het meer zingeving aan de training, je weet immers waar je het voor doet.

Mocht je hierdoor gemotiveerd geraakt zijn en ga je meedoen aan een wedstrijd? Laat het ons weten! Stuur ons een berichtje op instagram of tag ons in je post met onze hastag #getunderthebar of #GUTBweightlifting