Je bekijkt nu Last van blauwe knieën en bebloede schenen?

Last van blauwe knieën en bebloede schenen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Leren
  • Bericht reacties:0 Reacties

Tijdens een snatch of clean zul je het meer dan een keer ervaren hebben. Je raakt je knie, au. Geen prettig gevoel en dit zal in de meeste van de gevallen ook niet de mooiste lift opgeleverd hebben. Ook zul je weleens je scheen opgehaald hebben tot bloedens toe. Dit artikel heeft als doel om te zorgen dat dit niet meer zal gebeuren!

Ruimte maken voor je knieën

Bij de eerste pull vanaf de grond tijdens een snatch of clean is je lichaam zo rechtop mogelijk, armen zijn lang (uitgestrekt maar wel ontspannen) en beweeg je de barbell door het gebruik van de benen. Door middel van het omhoog komen en op te staan, bewegen de knieën normaal gesproken al zover naar achter dat de stang er in een rechte lijn langs kan, waarna de knieën weer naar voren kunnen komen voordat de pull wordt afgemaakt en de lifter onder de stang komt. Het probleem bij veel lifters is dat ze niet in de juiste start positie kunnen komen, de heupen te vroeg openen, te veel met het gewicht op de hakken zitten of andere technische foutjes die ervoor zorgen dat de knieën geraakt worden of de schenen opengehaald.

Bij een correcte beweging vanaf de grond ligt de barbell over de bal van de voet, zijn de armen uitgestrekt, drukken de knieën tegen de zijkant van de armen, kijkt de lifter naar voren en is zo rechtop mogelijk gepositioneerd, de rug is aangespannen en de schouders boven de stang. Vanaf deze positie hoeft de lifter eigenlijk alleen nog maar op te staan alsof hij/zij opstaat vanuit een squat.

Belangrijk is dat de lifter de benen gebruikt om de barbell te bewegen en niets of nauwelijks iets aan de rugpositie veranderd. Doordat de knieën naar achter bewegen kom je meer over de stang terecht met je schouders, en een langere lifter wat meer dan een kortere lifter. Het doel is om dit te minimaliseren en dus mooi rechtop te blijven.

Veel gemaakte fouten

Een van de fouten die vaak voorbij komt, is dat de lifter te snel rechtop komt, in andere woorden de lifter blijft niet lang genoeg over de bar heen met de schouders. Hierdoor wordt de knie vaak geraakt en blijft de stang ook niet dichtbij het lichaam. Zorg er daarom voor dat je wacht tot je voorbij de knieën en ongeveer halverwege de heup bent voordat je rechtop komt.

Een andere fout die veel gemaakt wordt, is dat de lifter de knieën te ver naar achter beweegt tijdens de eerste pull en daarmee bijna de benen volledig strekt. De schenen staan dan vaak al verticaal als de bar bij de knie uitkomt, dit is te vroeg. Zodra de stang kniehoogte bereikt horen de schenen nog een klein beetje naar voren te staan en knieën ligt gebogen zodat het lichaam verder kan opstaan met de schouders nog over de stang tot het moment dat de stang hoger op de dij gepositioneerd is.

Aan de slag

Het begint allemaal bij een goede start positie aan te nemen. Ga hier, het liefst samen met een coach, mee aan de slag zodat je deze goed beheerst.

Knip de beweging daarna op in stukjes, oefen het stukje vanaf de grond naar de knie en vanaf de knie naar de heup. Houd de snelheid laag zodat je kan voelen waar de stang zich bevind en de nadruk gelegd kan worden op een juiste en gecontroleerde uitvoering.

Oefeningen zoals de 3 position snatch / clean, de snatch / clean lift off en slowpull snatches of cleans zijn oefeningen in de training geintegreerd kunnen worden om de nadruk te leggen op de juiste mechaniek.

Succes!

Heb je vragen en of opmerkingen? Laat het ons weten via een van onze social media kanalen!

#getunderthebar

Geef een reactie