Lifting Fix 1: Naar voren springen tijdens de snatch of clean

Lifting Fix 1: Naar voren springen tijdens de snatch of clean

Bijna iedereen die lift gaat er vroeg of laat een keer mee te maken krijgen. Je maakt een snatch of clean en springt daarbij met de barbell mee naar voren. Vaak kun je de lift nog halen maar hij voelt minder prettig als hij zou moeten voelen. Het naar voren springen kan er ook voor zorgen dat de barbell voor of achter je terecht komt. Wat resulteert in een no-lift. Daarom in dit artikel: Fix je lifts: Niet meer naar voren springen.

Wat zorgt ervoor dat ik naar voren spring?

Het naar voren springen kan meerdere oorzaken hebben. Ik ga ze een voor een bij langs.

Error 1: Je blijft niet lang genoeg met je schouders over de stang.

Wanneer je niet lang genoeg met je schouders over de stang blijft de stang niet dichtbij je bovenbenen. Hierdoor wordt het heel moeilijk om de stang in de juiste positie te krijgen voor de 2e pull gemaakt wordt. Dit resulteert vaak in een bar swing waardoor de lifter gedwongen is om met de stang mee naar voren te springen.

Error 2: Bij het uitstrekken van de heup wordt deze naar voren geduwt zoals een kettlebell swing gemaakt wordt.

Doordat de heup de stang naar voren duwt komt deze van het lichaam af. Hierdoor wordt de lifter naar voren getrokken en zal een sprong naar voren gemaakt moeten worden om de lift nog te kunnen halen.

Error 3: De lifter komt niet helemaal rechtop voordat de 2e pull wordt afgemaakt.

Doordat de lifter nog over de stang gebogen is bij het afmaken van de 2e pull kan de stang niet in een rechte lijn omhoog bewegen. Deze wordt met een boogje omhoog gebracht en dit zal vaak leiden tot een sprong naar voren.

De Fix

Fix je lifts 1: Blijf met de schouders over de stang tot deze halverwege de dij is. Daarna kom je geleidelijk rechter op. Hiermee blijft de stang dichtbij het lichaam en kan je de heupen onder de stang brengen.

Fix je lifts 2: Het uitstrekken van de heup is het beste te vergelijken met een verticale sprong. Met andere woorden, de heup dient uitgestrekt te worden alsof je een sprong recht omhoog maakt. Het gebruik van heupextensie is essentieel alleen het moet geen kettlebell swing snatch of clean worden!

Fix je lifts 3: Zorg dat je voordat de tweede pull wordt ingezet helemaal rechtop bent gekomen. De borst is rechtop en de hak, heup en schouders staan op één lijn. Vanuit deze positie strek je de knieën, heupen en schouders uit om zo de 2e pull helemaal af te maken.

Take-Away

Lifting errors zul je altijd blijven hebben. Er bewust mee bezig gaan om ze te fixen zal wel zorgen voor minder errors en betere lifts. Practise makes perfect.

Werken aan je techniek i.c.m. met een trainingsschema onder begeleiding van een online coach? Probeer nu ons online program 1 week gratis uit!

Online Program

#Get Under The Bar
#Building Stronger Athletes

Schrijver: Tobias van Leeuwen


Geef een reactie